Om Ornö

Ornö är den största ön i Stockholms södra skärgård, ca 14 km lång och 6 km på det bredaste stället. Idag finns ca 300 bofasta på Ornö och det finns både förskola och skola för de yngre barnen på ön. Från högstadiet får barnen åka med bilfärjan till skolan på Dalarö. Den största arbetsgivaren är vårt systerföretag Ornö Sjötrafik AB, som driver färjetrafiken mellan Ornö och Dalarö och idag sysselsätter femton medarbetare.

Under sommaren ökar antalet invånare markant då det finns ett stort antal fritidshus på Ornö. Ön är dock inte lika turistexploaterad som många andra skärgårdsöar. En stor del av Ornö är naturreservat vilket gör att naturen förblir orörd och ger möjligheter till fantastiska naturupplevelser. Stora naturområden inbjuder till båtliv, bad, fiske, skogspromenader och vandringar. Det finns fantastiska svampmarker där man göra många goda fynd och djurlivet är rikt med bl a älg, rådjur, dovhjort, räv, bäver, mink, vildsvin, säl, havsörn, trana och många andra fågelarter.

På Ornö finns hela nio insjöar till vilka man kan ta sig per fot eller med cykel.

Under sommaren kan man också passa på att göra utflykter med Nord/Sydlinjen till andra öar i Stockholms skärgård.

Vid Kyrkviken på östra sidan finns Ornö kyrka, ett bygdemuseum, Kyrkvikens Bar & Bistro, bibliotek, Gittans Grill & Café, Ornö Brödbod och en bensinmack. Här finns även en liten servicebutik i anslutning till krogen som har öppet under sommartid och till viss del även under resten av året. Vissa helger hålls marknad och andra aktiviteter. Öns Sjöräddningsstation har sin bas här.

Ornö kyrka är väl värd ett besök. Det är en vit liten träkyrka från 1880-talet och under sommaren hålls här ofta konserter och andra aktiviteter. Kyrkan är också mycket populär att gifta sig i och på kyrkogården ligger några av de personer som inspirerade Strindberg i hans kända roman Hemsöborna begravda.

Bygdemuseet Ornö Sockenstuga ligger i en gammal parstuga från 1700-talet och har varje år olika utställningar. Här kan du handla böcker, kartor m m och passa på att ta en fika eller glass.

En helg i december hålls alltid en mycket uppskattad julmarknad på Sundby gård där man kan köpa lokala produkter.

I Mörbyfjärden på öns västra sida anordnas under sommaren flera olika idrottsevenemang, som t ex Triathlon, tennisturneringar och Ornö-loppet. Under sensommaren går en del av loppet Ö till Ö över Ornö på väg mot målet Utö.

För aktuella evenemang på Ornö se Ornö Skärgård.

Ornö har ibland kallats för Den hemlighetsfulla ön, vilket till viss del stämmer. En och annan spökhistoria har hörts berättas…

Det finns mycket att utforska på Ornö. Låna gärna en av våra cyklar och upptäck ön.

Vi hjälper gärna till med tips på utflykter.

BILDGALLERI